Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), son yayınladığı “Küresel Borç Monitörü” raporuna göre, küresel borç seviyesi 2024’ün üçüncü çeyreğinde yaklaşık 323 trilyon dolara yükseldi. Bu rakam geçen yıla göre artış göstererek 302,4 trilyon dolardan yükseldi.
Koronavirüs salgını döneminde yüzde 326 seviyesine ulaşan küresel borcun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, şimdi 30 puan daha düşük bir seviyeye gerileyerek dikkat çekti.
TÜRKİYE’NİN BORÇLULUĞUNDA AZALMA
Yapılan analizde Türkiye ve Yunanistan’da borç oranlarında düşüş yaşanırken, Macaristan, İrlanda, Nijerya, İsveç ve Brezilya ise en büyük borç artışlarını kaydetti. Aynı dönemde Yunanistan, Pakistan, Türkiye ve Japonya’da ise kamu borcu GSYH oranlarında keskin düşüşler gözlendi.
TÜRKİYE’DE BORÇ DÜŞÜŞÜ
Türkiye’de ise hanehalkına ait borçlar yüzde 11,7’den yüzde 9,9’a, finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 50,2’den yüzde 40,7’ye, kamuya ait borçlar yüzde 32,5’ten yüzde 28,1’e ve bankalara ait borçlar yüzde 19,1’den yüzde 16,5’e geriledi.
İKLİM HARCAMALARI VE BORÇLULUĞUN ARTIŞI
Rapora göre küresel borç miktarının 2024 sonunda 320 trilyon dolara yükselmesi ve kamu borçlanmalarının artarak devam etmesi bekleniyor.
2028 YILI BEKLENTİLERİ
Şu an 95 trilyon dolar civarında olan küresel kamu borcunun 2028’e kadar 130 trilyon dolara yaklaşması öngörülüyor.
KÜRESEL KAMU BORÇLANMASI YÜKSELEBİLİR
Raporda, iklimle ilgili harcamaların borç seviyelerini artırabileceği ve küresel kamu borcunun 2028 yılına kadar 170 trilyon dolara çıkabileceği belirtildi.
TİCARET GERGİNLİKLERİNİN ETKİSİ
Sektörel açıdan incelendiğinde, hanehalkına ait borçlar 61,6 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 93,4 trilyon dolar, kamuya ait borçlar 95,4 trilyon dolar ve finansal kuruluşlara ait borçlar 72,5 trilyon dolar olarak hesaplandı.
“BÜYÜME BEKLENTİLERİNDE ZAYIFLAMA OLASILIĞI”
Rapora göre, artan ticaret gerginliklerinin ve sıkılaşan kamu maliyesi ortamının büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.