1- MANDALİNA
C vitamini ve antioksidanlardan zengin içeriğiyle sonbaharın vazgeçilmez meyvelerinden biri mandalina. Bağışıklık sistemini virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olan mandalinalar, vücutta stres yaratan maddeleri azaltarak hastalıklara karşı kalkan görevini üstleniyor. Ancak mandalina suyu yerine meyveyi posasıyla tüketmenin daha faydalı olacağı bilinmeli.
2- KABAK ÇEKİRDEĞİ
Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle hastalıklardan korunmaya katkı sağlayan kabak çekirdeği, içinde doğal olarak bulunan triptofan ve yüksek magnezyum sayesinde uyku kalitesini artırıyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Ara öğün olarak ya da salatalarınıza ekleyerek de tüketebileceğiniz kabak çekirdeği yüksek kalori içermesinden ötürü aşırı tüketilmediğinde faydası büyük.
3- PIRASA
Pırasa düşük kalori içermesine karşı bağışıklığı güçlendirici zengin vitamin ve mineralleriyle hastalıklardan korunmada önemli bir fayda sağlıyor. Ancak zengin K vitamini içeriği sebebiyle kan sulandırıcı kullananların tüketirken biraz daha dikkatli olması gerekiyor.
4- BALIK
Balık, vücutta iltihabi duruma neden olan maddelerin üretimini engelleyerek bağışıklık sistemini destekleyen Omega-3 açısından son derece zengin bir besin. Yetişkin bireylerin haftada 2-3 kez 250-350 gram balık tüketmesi gerekir. Ancak yüksek civa içeriği olan balıklardan kaçınmak gerekiyor. Böbrek hastaları balık tüketimi konusunda doktor ve diyetisyene danışmalı.
5- YULAF
Yulafta bulunan lifler ve özellikle beta glukan, bağışıklık sistemini uyararak hastalıklara karşı koruma sağlıyor. İçerdiği zengin mineraller vücutta antioksidan etki oluşmasına yardımcı olurken, ferulik asit içeriği virüsün yapışma ve geçişini engelleyerek antiviral etki oluşturuyor. Yulafı kahvaltınıza ve ara öğününüze ekleyebilir, yulaf unu şeklinde tariflerde kullanabilirsiniz.
6- YEŞİL MERCİMEK
Zengin lif içeriğiyle antibakteriyel özellik gösteren yeşil mercimek tam bir antioksidan deposu olarak biliniyor. Keza bitkisel protein açışından da çok iyi bir kaynak. Ancak fazla miktarda tüketimi gaz problemi yaratabildiği için özellikle sindirim problemi olanlar gaz yapıcı içeriğini azaltmak için suda bekletmeli.
7- ZENCEFİL
Zencefilin solunum sistemiyle ilgili hastalıklara sebep olan bazı virüslerle savaştığı bilinen bir gerçek. Bulantıyı azaltıp sindirimi rahatlatan zencefil taze olarak çay, çorba ve yemeklere eklenebilir. Ancak 5 gramın üzeri yan etki oluşturur. Hamileler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, safra kesesi hastalığı olanlar mutlaka bir uzmana danışmalı.
8- YEŞİL ÇAY
Yeşil çay, güçlü antioksidan içeriğiyle vücut hücrelerini zararlı maddelere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, “Her gün 1 fincan yeşil çay tüketmek bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ancak kafein hassasiyeti veya hipertansiyonu olanlar yeşil çay tüketmemeli” diye konuştu.